„Sunt Epuizată de Comparațiile Constante ale Soacrei Între Copilul Meu și Copilul Cumnatei”
Niciodată nu m-am gândit că voi ajunge în această situație, dar iată-mă aici, simțindu-mă complet epuizată și învinsă. Soacra mea, pe care o admiram odată pentru înțelepciunea și bunătatea ei, a devenit o sursă constantă de stres și frustrare. Problema? Nu poate să nu compare copilul meu cu cel al cumnatei mele.
Totul a început destul de inocent. În timpul reuniunilor de familie, făcea mici comentarii despre cât de bine se comporta copilul cumnatei mele sau cât de repede atingea etapele de dezvoltare. La început, am trecut cu vederea, gândindu-mă că era doar mândră de nepotul ei. Dar pe măsură ce timpul trecea, comparațiile deveneau mai frecvente și mai directe.
„Uite cât de bine se descurcă copilul Anei la școală,” spunea ea, aruncând o privire dezamăgită către fiul meu. „De ce nu poți fi și tu ca vărul tău?” îl întreba direct, fără să realizeze—sau poate fără să-i pese—cât de mult ne rănea pe amândoi.
Propria mea mamă încerca să mă consoleze. „O soacră va favoriza întotdeauna copiii fiicei sale în detrimentul celor ai fiului său,” spunea ea, ca și cum asta ar face durerea mai puțin intensă. Voiam să o cred, să gândesc că era doar un fel de bias natural care nu putea fi evitat. Dar în adâncul sufletului meu, știam că era mai mult decât atât.
Comparațiile nu se opreau la realizările academice. Se extindeau la tot—sporturi, hobby-uri, chiar și aspectul fizic. „Fata Anei este atât de înaltă și grațioasă,” spunea soacra mea, aruncând o privire critică asupra staturii mai scunde a copilului meu. „Poate ar trebui să-l înscrii la niște sporturi ca să crească.”
Am încercat să vorbesc cu soțul meu despre asta, sperând că ar putea interveni. Dar părea indiferent la problemă. „Mama nu vrea să facă rău,” spunea el nepăsător. „Este doar mândră de toți nepoții ei.”
Dar pentru mine nu părea mândrie. Părea un memento constant că copilul meu nu era suficient de bun în ochii ei. Și oricât de mult încercam să-l protejez de comentariile ei, acestea reușeau totuși să-i afecteze stima de sine.
Într-o zi, după încă o reuniune de familie plină de complimente indirecte și critici voalate, am decis că am avut destul. Am confruntat-o pe soacra mea, sperând să o fac să înțeleagă daunele pe care le provoca.
„Îți dai seama cât de mult doare când îți compari copilul cu vărul lui?” am întrebat-o, cu vocea tremurândă de emoție.
Părea surprinsă, ca și cum gândul nu i-ar fi trecut niciodată prin minte. „Doar încerc să-l încurajez să fie mai bun,” a spus ea defensiv. „Nu e nimic rău într-o mică competiție sănătoasă.”
Dar pentru mine nu părea sănătoasă. Părea toxică și dăunătoare. Și oricât de mult încercam să-i explic asta, ea pur și simplu nu putea—sau nu voia—să vadă.
Pe măsură ce timpul trecea, comparațiile continuau și prăpastia dintre noi devenea tot mai mare. Reuniunile de familie au devenit ceva ce detestam în loc să aștept cu nerăbdare. Copilul meu a început să se retragă, comportamentul lui odată luminos și încrezător diminuându-se sub greutatea criticilor constante.
Aș vrea să pot spune că lucrurile s-au îmbunătățit, că soacra mea a văzut în cele din urmă greșeala și s-a schimbat. Dar asta nu ar fi adevărul. Realitatea este că unii oameni sunt fixați în felul lor de a fi și nici o rugăminte sau raționament nu îi poate schimba.
Așa că iată-mă aici, epuizată și fără soluții pentru această situație. Comparațiile constante ale soacrei mele au avut un impact negativ asupra familiei mele și nu văd o cale de ieșire din această situație. Tot ce pot face este să încerc să-mi protejez copilul cât mai bine posibil și să sper că într-o zi va înțelege că valoarea lui nu este determinată de opinia altcuiva.