„Nu Pot Să Cred: I-am Dat Nurorii Mele Cutii cu Haine de Bebeluș, Dar Ea Insistă să Cumpere Altele Noi”
Mereu m-am mândrit că sunt o mamă iubitoare și susținătoare. Fiicele mele, Ana și Maria, locuiesc la câteva străzi distanță de mine în micul nostru oraș din România. Ne vedem des și le ajut cu copiii ori de câte ori pot. Fiul meu, Andrei, pe de altă parte, s-a mutat la București pentru o oportunitate de muncă acum câțiva ani. Acolo și-a întâlnit soția, Ioana, și au decis să se stabilească în agitatul oraș.
Când Andrei și Ioana au anunțat că așteaptă primul lor copil, am fost în culmea fericirii. Am început imediat să adun haine de bebeluș pe care copiii Anei și Mariei le depășiseră. Aceste haine erau în stare excelentă—unele dintre ele abia fuseseră purtate. Le-am spălat și împachetat cu grijă în patru cutii mari. M-am gândit că Ioana va aprecia gestul, mai ales că creșterea unui copil în București este atât de costisitoare.
Câteva săptămâni după petrecerea de baby shower, l-am sunat pe Andrei să întreb dacă au primit cutiile. Mi-a asigurat că le-au primit și mi-a mulțumit pentru efort. Totuși, am observat o ușoară ezitare în vocea lui. Am trecut peste asta, gândindu-mă că era doar ocupat cu munca și pregătirile pentru bebeluș.
Lunile au trecut și nu am mai auzit multe de la Andrei sau Ioana. Când s-a născut fetița lor, Sofia, am fost extaziată. Abia așteptam să îi vizitez și să-mi cunosc nepoata. Când în sfârșit am făcut călătoria la București, am fost șocată de ceea ce am găsit.
Ioana decorase camera Sofiei cu mobilă și haine complet noi. Nu era niciun obiect din cutiile pe care le trimisesem. Am întrebat-o despre asta, încercând să-mi păstrez tonul ușor și neconfruntațional. Ioana a zâmbit politicos și a spus: „Oh, am decis să cumpărăm haine noi pentru Sofia. Am vrut ca ea să aibă lucrurile ei proprii.”
Am fost luată prin surprindere. Hainele pe care le trimisesem erau practic noi și le-ar fi economisit mulți bani. Nu am vrut să fac o scenă, așa că am lăsat-o baltă pentru moment. Dar pe măsură ce zilele treceau, nu puteam scăpa de sentimentul de a fi neapreciată.
Când m-am întors acasă, l-am sunat pe Andrei să discutăm problema. Părea incomod și a încercat să minimalizeze situația. „Mamă, Ioana doar vrea ce e mai bun pentru Sofia,” a spus el. „Se simte mai confortabil cumpărând haine noi.”
Am simțit o durere în suflet. Efortul meu nu era suficient? Nu înțelegeau că încercam să ajut? Cu cât mă gândeam mai mult la asta, cu atât deveneam mai supărată. Nu era vorba doar despre haine; era vorba despre sentimentul de a fi subapreciată și ignorată.
Am încercat să vorbesc direct cu Ioana, sperând să clarificăm lucrurile. Dar ea a rămas fermă în poziția ei. „Apreciez generozitatea ta,” a spus ea, „dar preferăm să cumpărăm lucruri noi pentru Sofia.”
Relația noastră a fost tensionată de atunci. Încă trimit cadouri pentru Sofia de ziua ei și de sărbători, dar acum sunt mereu obiecte noi. Am învățat să accept că Ioana are propriul ei mod de a face lucrurile, chiar dacă asta înseamnă că eforturile mele rămân nerecunoscute.
A fost greu de acceptat. Îmi iubesc fiul și nepoata enorm, dar această situație a creat o prăpastie care pare imposibil de reparat. Uneori, dragostea nu este suficientă pentru a acoperi diferențele dintre valori și așteptări.