„Mama a Mers la un Azil de Bătrâni. M-a Privit cu Ochii Plini de Dor: Mi-a Frânt Inima, Dar Nu Mi-am Schimbat Decizia”

Relația noastră a fost întotdeauna complicată. Părinții mei aveau deja peste patruzeci de ani când m-am născut, și cred că această diferență de vârstă și-a spus cuvântul. De îndată ce am avut ocazia să plec, am făcut-o. Viața cu prietenii mei era mai atrăgătoare și nu voiam să fiu o povară pentru părinții mei în vârstă. Nu pot spune că am avut o relație rea, nu. Dimpotrivă, ea a fost întotdeauna iubitoare și grijulie. Dar mereu a existat această distanță nespusă între noi.

Când tatăl meu a murit acum cinci ani, sănătatea mamei a început să se deterioreze rapid. A devenit mai uitucă, fragilă și dependentă de mine pentru aproape orice. Am încercat să echilibrez munca, propria mea familie și îngrijirea ei, dar era copleșitor. Vinovăția de a nu putea să-i ofer atenția de care avea nevoie mă rodea în fiecare zi.

După multe deliberări și nopți nedormite, am decis că era timpul ca ea să se mute într-un azil de bătrâni. Nu a fost o decizie ușoară, dar m-am convins că era pentru binele ei. Ar avea îngrijire profesională non-stop și aș putea să o vizitez regulat fără stresul constant.

Ziua în care am mutat-o la azil este gravată în memoria mea. M-a privit cu acei ochi plini de dor, ochi care păreau să mă implore să nu o las acolo. Mi-a frânt inima, dar m-am întărit și i-am spus că este pentru binele ei. Personalul m-a asigurat că vor avea grijă excelentă de ea.

În primele câteva săptămâni, am vizitat-o zilnic. De fiecare dată, mă întreba când poate veni acasă. De fiecare dată, îi spuneam că acesta este noul ei acasă acum. Ochii i se umpleau de lacrimi și dădea din cap în tăcere. Vizitele au devenit din ce în ce mai greu de suportat pentru mine.

În cele din urmă, viața a intervenit. Munca a devenit mai solicitantă, copiii mei aveau nevoie de mai multă atenție și vizitele mele la azil au devenit mai rare. Vinovăția nu m-a părăsit niciodată, dar continuam să-mi spun că era pentru binele ei.

Într-o seară, am primit un telefon de la azil. Mama mea se simțea mult mai rău. Am alergat cât de repede am putut. Când am ajuns, era abia conștientă. M-a privit cu aceiași ochi plini de dor pentru ultima dată înainte să moară.

Am stat acolo în șoc, incapabil să procesez ce tocmai se întâmplase. Personalul a încercat să mă consoleze, dar cuvintele lor păreau goale. Vinovăția care mă rodea toți acești ani m-a consumat acum complet.

Mă întreb adesea dacă lucrurile ar fi fost diferite dacă aș fi păstrat-o acasă cu mine. Poate ar fi trăit mai mult, poate ar fi fost mai fericită. Dar acestea sunt întrebări care nu vor avea niciodată răspunsuri.

În final, tot ce am sunt amintirile acelor ochi plini de dor și vinovăția copleșitoare că nu mi-am schimbat decizia când am avut ocazia.