„După Naștere, Soacra Mea M-a Îngrijit cu Dragoste, În Timp ce Mama Mea Nici Măcar Nu M-a Sunat”

Există o vorbă, „Ochii care nu se văd, se uită.” Îmi amintesc adesea de acest lucru după conversațiile cu mama mea. Pare că a uitat că are o fiică, nu doar un fiu. Cel puțin, așa se comportă. După ce am terminat liceul, am plecat din micul nostru oraș. Nu vedeam niciun viitor pentru mine acolo, așa că mi-am făcut bagajele și am plecat.

L-am cunoscut pe Andrei în al doilea an de facultate. Era fermecător, atent și tot ce mi-am dorit vreodată într-un partener. Ne-am căsătorit imediat după absolvire, și la scurt timp am aflat că sunt însărcinată. Vestea m-a umplut de bucurie și anxietate. Eram entuziasmată să încep o familie, dar îngrijorată de sprijinul pe care l-aș primi, mai ales din partea mamei mele.

Mama lui Andrei, Elena, a fost extaziată când a auzit vestea. Mă suna aproape zilnic, oferindu-mi sfaturi și sprijin. A venit chiar din alt oraș să ne ajute să amenajăm camera copilului. Elena a fost alături de mine la fiecare programare la medic, fiecare ecografie și fiecare moment de îndoială și frică. Era mama pe care mi-o doream.

Propria mea mamă, Maria, era o poveste diferită. Abia dacă a recunoscut sarcina mea. Când am sunat să-i împărtășesc vestea, răspunsul ei a fost cel mult călduț. „E frumos, draga mea,” a spus, înainte de a schimba rapid subiectul pentru a vorbi despre fratele meu, Mihai, și ultimele lui realizări. Era ca și cum sarcina mea era o inconveniență pentru ea, ceva ce nu se potrivea în viața ei atent planificată.

Pe măsură ce se apropia data nașterii, Elena s-a mutat temporar la noi pentru a ajuta. Gătea, făcea curățenie și se asigura că sunt confortabilă. A luat chiar concediu de la muncă pentru a fi prezentă la naștere. Când am intrat în travaliu, ea a fost cea care mi-a ținut mâna, șoptindu-mi cuvinte de încurajare. Andrei era și el acolo, desigur, dar Elena a fost cea care mi-a oferit confortul matern de care aveam atât de mare nevoie.

După ce am născut-o pe frumoasa noastră fiică, Ana, am fost copleșită de emoții. Elena a rămas cu noi săptămâni întregi, ajutând la hrănirile de noapte, schimbatul scutecelor și tot ce era necesar. A fost o binecuvântare. Adesea mă trezeam plângând, nu din cauza epuizării maternității, ci din recunoștința pe care o simțeam față de ea.

Între timp, propria mea mamă nu m-a sunat nici măcar o dată. I-am trimis poze cu Ana, sperând să obțin o reacție, dar tot ce am primit a fost un mesaj scurt: „Drăguț bebeluș. Ocupată cu planurile de nuntă ale lui Mihai. Vorbim mai târziu.” A fost ca un pumn în stomac. Propria mea mamă nu putea să se deranjeze să recunoască nașterea nepoatei sale.

Săptămânile s-au transformat în luni, iar Elena a trebuit în cele din urmă să se întoarcă acasă. Absența ei era palpabilă și am avut dificultăți să mă adaptez la viața fără sprijinul ei constant. Andrei a făcut tot ce a putut, dar a trebuit să se întoarcă la muncă, lăsându-mă singură cu Ana pentru perioade lungi de timp. Mă simțeam izolată și abandonată, nu doar de mama mea, ci de întreaga lume.

Într-o noapte deosebit de grea, în timp ce o legănam pe Ana să adoarmă, am cedat. Lacrimile curgeau liber, un amestec de epuizare, frustrare și durere profundă. Nu puteam înțelege de ce propria mea mamă m-a abandonat în momentul meu de nevoie. Am fost întotdeauna acolo pentru ea, chiar și când însemna să-mi sacrific propria fericire.

Am încercat din nou să iau legătura cu ea, sperând la o relație, dar apelurile mele au rămas fără răspuns. Era clar că și-a făcut alegerea, și nu eram eu. Realizarea a fost devastatoare, dar mi-a oferit și o claritate. Nu o puteam schimba, dar puteam schimba modul în care răspundeam la neglijența ei.

Am decis să mă concentrez pe familia pe care am construit-o cu Andrei și pe sprijinul incredibil pe care l-am primit de la Elena. Ei erau stânca mea, fundația mea. Am jurat să fiu mama pentru Ana pe care nu am avut-o niciodată, să o copleșesc cu dragoste, atenție și sprijin neclintit.

În cele din urmă, am învățat o lecție dură despre familie și despre oamenii care îți pasă cu adevărat. Uneori, familia pe care o alegi este mai importantă decât familia în care te-ai născut. Și, deși propria mea mamă poate nu se va schimba niciodată, am găsit alinare în dragostea și grija celor care contează cu adevărat.