„Copiii Mei Vor Să Mă Trimită la Azil: Nu Mi-am Trăit Viața pe Deplin Încă”

Nu m-am gândit niciodată că voi ajunge în această situație. Mă numesc Nora și am 68 de ani. Am doi copii minunați, Andrei și Ana. Amândoi sunt acum adulți, cu familiile lor. Andrei locuiește în Cluj-Napoca cu soția și cei doi copii ai lor, în timp ce Ana este în București cu soțul și cei trei copii ai lor. Obișnuiam să fim foarte apropiați, dar acum ne vedem doar în timpul sărbătorilor.

Viața are un mod de a merge mai departe, chiar și atunci când nu ești pregătit pentru asta. Soțul meu, Mihai, a murit acum cinci ani. De atunci, am locuit singură în casa noastră de familie din Brașov. Este o casă mare, cu prea multe amintiri și prea mult spațiu pentru o singură persoană. Dar este casa mea și o iubesc.

Recent, am început să observ că copiii mei deveneau tot mai distanți. Apelurile telefonice erau din ce în ce mai rare, iar vizitele aproape inexistente. Am încercat să trec peste asta, gândindu-mă că sunt doar ocupați cu viețile lor. Dar apoi, în timpul ultimei noastre întâlniri de Crăciun, mi-au dat o veste șocantă.

„Mamă,” a început Andrei, părând incomod. „Am discutat și credem că ar fi mai bine dacă te-ai muta într-un azil.”

Am fost uluită. „Un azil? De ce aș avea nevoie de asta? Sunt perfect capabilă să mă îngrijesc singură.”

Ana a intervenit, „Mamă, nu este vorba despre capacitatea ta de a te îngriji. Este vorba despre siguranța și bunăstarea ta. Ce se întâmplă dacă pățești ceva când ești singură?”

Nu-mi venea să cred ce auzeam. „Dar nu sunt pregătită pentru asta! Mai am atât de multe lucruri pe care vreau să le fac. Nu mi-am trăit viața pe deplin încă.”

Ei au schimbat priviri îngrijorate. „Mamă,” a spus Andrei blând, „doar încercăm să facem ce este mai bine pentru tine.”

Am simțit un nod în gât. „Ce este mai bine pentru mine? Sau ce este mai bine pentru voi? Nu vreți să fiți împovărați cu o mamă în vârstă.”

Ana părea rănită. „Nu este corect, mamă. Te iubim și vrem să fii în siguranță.”

Conversația s-a încheiat fără nicio rezoluție, dar sămânța fusese plantată. În următoarele săptămâni, nu am putut scăpa de sentimentul de trădare. Propriii mei copii voiau să mă trimită departe ca pe o piesă veche de mobilier.

Am decis să le demonstrez că se înșală. Am început să ies mai mult, să mă alătur cluburilor și activităților locale. Chiar am început să pictez, ceva ce mi-am dorit întotdeauna să fac dar nu am avut timp. Eram hotărâtă să le arăt că sunt încă vibrantă și plină de viață.

Dar pe măsură ce lunile treceau, am început să simt greutatea singurătății tot mai acut. Prietenii mei fie se mutau, fie treceau în neființă, iar casa părea mai goală ca niciodată. Într-o seară, în timp ce pictam în studio-ul meu, am simțit o durere ascuțită în piept. Panica m-a cuprins când mi-am dat seama că aveam un atac de cord.

Am reușit să sun la 112 și am fost dusă de urgență la spital. Doctorii au spus că a fost un atac de cord ușor, dar a fost un semnal de alarmă pentru mine. Poate că copiii mei aveau dreptate; poate că nu eram atât de invincibilă cum credeam.

Când Andrei și Ana m-au vizitat la spital, păreau ușurați dar și îngrijorați. „Mamă,” a spus Ana încet, „doar vrem să fii în siguranță.”

Lacrimi mi-au umplut ochii. „Știu,” am șoptit. „Dar este greu să accept că viața mea se schimbă.”

Andrei mi-a luat mâna. „Putem găsi un loc frumos, unde vei avea prieteni și activități.”

Am dat din cap cu reticență. „Bine,” am spus în cele din urmă. „Dar promiteți-mi că veți veni des în vizită.”

Amândoi m-au îmbrățișat strâns. „Promitem,” au spus la unison.

În acea noapte, în timp ce stăteam în patul de spital, nu puteam să nu simt un profund sentiment de pierdere. Independența mea se scurgea și odată cu ea, visele pe care încă nu le-am împlinit. Mutarea într-un azil părea sfârșitul unei ere, un capitol care se închidea asupra unei vieți care încă avea atât de mult potențial.

Dar uneori viața nu îți oferă finalul fericit pe care îl speri. Uneori îți oferă doar puterea de a face față unei noi zile.