„Tatăl Meu Vitreg în Vârstă a Refuzat Azilul de Bătrâni: Acum Sunt Împărțită Între Fiica Mea și Bunăstarea Lui”
Viața are un mod de a-ți arunca provocări când te aștepți mai puțin. Ca mamă singură a unei fetițe de șase ani, zilele mele sunt pline de drumuri la școală, întâlniri de joacă și povești de culcare. Dar recent, viața mea a luat o întorsătură complicată, lăsându-mă să simt că sunt trasă în două direcții diferite.
Tatăl meu vitreg, Gheorghe, are 84 de ani și locuiește singur într-o casă dărăpănată într-un sat mic din județul Bistrița-Năsăud. Satul este atât de mic încât nu are nici măcar un magazin alimentar, iar vârsta medie a locuitorilor este probabil în jur de 70 de ani. Gheorghe a fost întotdeauna extrem de independent, dar sănătatea lui s-a deteriorat rapid în ultimul an. Se luptă cu artrita, are dificultăți la mers și memoria nu mai este ce a fost odată.
Îl vizitez cât de des pot, dar este un drum de trei ore dus-întors, iar cu fiica mea care are nevoie de atât de multă atenție, devine din ce în ce mai greu de gestionat. Luna trecută, după o altă vizită epuizantă în care l-am găsit luptându-se să se ridice din pat și casa într-o stare și mai proastă decât înainte, am decis că este timpul să avem o discuție serioasă despre situația lui de locuit.
„Gheorghe,” i-am spus cu blândețe, „cred că este timpul să luăm în considerare alte opțiuni. Poate un azil de bătrâni unde poți primi ajutorul de care ai nevoie.”
M-a privit cu o combinație de confuzie și durere. „Vrei să mă pui într-un azil?” a întrebat el, cu vocea tremurând.
„Nu este așa,” am încercat să explic. „Doar că ai nevoie de mai mult ajutor decât îți pot oferi acum. Și aceste locuri sunt frumoase; au activități, îngrijire medicală și oameni de vârsta ta.”
Dar nu a vrut să audă. A început să plângă, ceva ce nu l-am văzut făcând niciodată înainte. „Nu voi merge,” a spus ferm. „Acesta este căminul meu. Vreau să rămân aici.”
Discuția s-a încheiat acolo. A refuzat să mai vorbească despre asta și am plecat simțindu-mă mai conflictuală ca niciodată. Pe drumul înapoi, fiica mea m-a întrebat de ce bunicul era atât de trist. Nu am avut un răspuns ușor pentru ea.
De atunci, lucrurile s-au înrăutățit doar. Starea lui Gheorghe continuă să se deterioreze și sunt constant îngrijorată că va cădea sau că nu va putea avea grijă de el însuși. Dar de fiecare dată când aduc în discuție ideea unui azil de bătrâni, se închide complet.
Între timp, fiica mea începe clasa întâi curând și are nevoie de mine mai mult ca niciodată. A avut probleme cu adaptarea la unele schimbări la școală și a fost mai atașată decât de obicei. Vreau să fiu acolo pentru ea, să-i ofer stabilitatea și sprijinul de care are nevoie în această perioadă crucială din viața ei.
Sunt prinsă între responsabilitățile mele ca mamă și datoria mea de a avea grijă de omul care m-a crescut după ce tatăl meu a murit când eram doar un copil. Vinovăția este copleșitoare. Simt că îi dezamăgesc pe amândoi.
Am cercetat servicii de îngrijire la domiciliu pentru Gheorghe, dar sunt scumpe și el refuză să lase străini în casa lui. Economiile mele sunt deja întinse la maximum cu costurile creșterii unui copil singură.
În fiecare seară după ce îmi culc fiica, stau la masa din bucătărie cu o ceașcă de ceai, încercând să-mi dau seama ce să fac. Dar nu există răspunsuri ușoare. Greutatea acestei decizii mă apasă și nu știu cât timp mai pot continua așa.
Deocamdată, tot ce pot face este să iau lucrurile zi cu zi, sperând că cumva, într-un fel, o soluție se va prezenta. Dar în adâncul sufletului meu, mă tem că rămân fără timp și opțiuni.