„Nu Mă Deranjează Să Împart, Dar Urăsc Să Fiu Luată de Bună”: Răspunsul Meu pentru Soțul Meu

Când m-am căsătorit cu Andrei, știam că viața va fi un vârtej de responsabilități și compromisuri. Amândoi eram entuziasmați să începem o familie, și curând am avut trei copii minunați. Pe măsură ce copiii au crescut, cerințele asupra timpului și energiei mele au crescut exponențial. Nu m-a deranjat munca suplimentară; la urma urmei, îmi iubeam familia profund. Dar vine un moment când chiar și cea mai răbdătoare persoană poate simți că este copleșită și neapreciată.

Andrei și cu mine am împărțit întotdeauna responsabilitățile casnice, dar pe măsură ce cariera lui a luat avânt, tot mai multe dintre treburile zilnice au căzut pe umerii mei. Am devenit părintele de bază, cel care gestiona orarele școlare, programările la doctor și activitățile extracurriculare. De asemenea, am preluat rolul de bucătar al familiei, pregătind mese care să satisfacă preferințele tuturor. Era mult de gestionat, dar o făceam din dragoste.

Într-o seară, după o zi deosebit de obositoare, m-am trezit în bucătărie pregătind cina. Copiii se certau pe teme la masa din sufragerie, iar Andrei nu era nicăieri de găsit. Îmi trimisese un mesaj mai devreme spunând că va întârzia din cauza unei ședințe de serviciu. Am oftat și am continuat să gătesc, încercând să-mi țin frustrarea sub control.

Când Andrei a intrat în sfârșit pe ușă, abia m-a salutat înainte să se îndrepte direct spre sufragerie pentru a se relaxa. Am servit cina și i-am chemat pe toți la masă. În timp ce mâncam, Andrei a menționat cu nonșalanță că a invitat un coleg și familia acestuia la cină în seara următoare.

„Serios?” am întrebat, încercând să-mi păstrez vocea calmă.

„Da, va fi distractiv! Întotdeauna faci mese grozave,” a răspuns el nepăsător.

Am simțit cum furia crește în mine. Nu era vorba doar despre munca suplimentară; era vorba despre sentimentul că sunt luată de bună. Mă străduisem din răsputeri să mențin familia noastră funcțională și acum el adăuga mai mult pe farfuria mea fără să întrebe măcar dacă sunt de acord.

„Andrei, nu mă deranjează să împart ceea ce avem sau chiar să găzduim oaspeți,” am început eu, cu vocea tremurând de emoție. „Dar urăsc să fiu luată de bună. Nici măcar nu m-ai întrebat dacă sunt de acord cu asta.”

El părea surprins, clar nu se aștepta la reacția mea. „Nu credeam că va fi o problemă mare,” a spus el defensiv.

„Asta e problema,” am răspuns eu, cu lacrimi în ochi. „Nu te gândești niciodată la cât de mult fac deja. Doar presupui că voi gestiona totul.”

Camera a căzut în tăcere în timp ce copiii priveau, simțind tensiunea dintre noi. Andrei a încercat să-și ceară scuze, dar paguba era deja făcută. În acea noapte, în timp ce stăteam în pat, nu puteam scutura sentimentul de resentiment care se acumulase de luni de zile.

A doua zi, am trecut prin mișcările pregătirii pentru oaspeții noștri, dar inima mea nu era acolo. Când au sosit, am afișat un zâmbet și am făcut tot posibilul să fiu o gazdă primitoare. Dar în interior, mă simțeam ca o coajă goală.

Pe măsură ce seara a trecut, soția colegului lui Andrei m-a tras deoparte și m-a complimentat pentru masă. „Trebuie să-ți placă mult să gătești,” a spus ea cu un zâmbet cald.

Am forțat un râs și am răspuns: „Nu e atât despre plăcere cât despre necesitate.”

Se uită la mine cu ochi înțelegători și spuse: „Înțeleg. Uneori simțim că suntem doar așteptate să facem totul fără nicio apreciere.”

Cuvintele ei au lovit acasă și pentru prima dată după mult timp m-am simțit văzută. Dar acel moment trecător de conexiune nu a schimbat realitatea situației mele.

Pe măsură ce oaspeții noștri au plecat și Andrei m-a ajutat să fac curățenie, a încercat să repare lucrurile oferindu-se să preia unele dintre treburi. Dar părea prea puțin prea târziu. Resentimentul deja prinsese rădăcini și nu puteam scutura sentimentul că relația noastră se schimbase fundamental.

În săptămânile care au urmat, am încercat să găsim un nou echilibru, dar lucrurile nu au mai fost niciodată la fel. Tensiunea nespusă plutea între noi, un memento constant al cât de ușor dragostea se poate transforma în obligație atunci când o persoană se simte luată de bună.