Povești din Viața Reală: „Nu Sunt Fanul Spălatului Vaselor, dar Sofia Se Uita la Serialul Ei, iar Chiuveta Era Plină, așa că Am Intervenit”
Era o seară răcoroasă de sâmbătă când am decis să-mi vizitez prietenul Mihai, care locuia la doar un bloc distanță de apartamentul meu într-un cartier suburban liniștit. Pe măsură ce mă apropiam de casa lor cochetă, vopsită în albastru, am observat că perdelele erau trase și lumina blândă a televizorului pâlpâia prin fereastra sufrageriei. Am sunat la sonerie, așteptându-mă pe jumătate să fie ocupați sau să nu fie în dispoziție pentru vizitatori, dar am fost întâmpinat de Sofia, soția lui Mihai.
Sofia, cu părul prins neglijent și îmbrăcată în hainele ei confortabile de casă, părea oarecum epuizată, dar a reușit să zâmbească slab. „Salut, Radu. Mihai e în bucătărie,” a spus ea, cu o voce ușor frustrată. I-am mulțumit și m-am îndreptat spre bucătărie, curios să văd ce făcea Mihai de o făcea pe Sofia să pară atât de descurajată.
Când am intrat în bucătărie, priveliștea care m-a întâmpinat a fost atât emoționantă cât și ușor comică. Mihai, de obicei atât de calm și indiferent față de treburile casnice, stătea deasupra chiuvetei, cu mânecile suflecate, atacând un morman de vase murdare care păreau să se fi acumulat de câteva zile. Chiuveta era plină și fiecare blat era aglomerat cu oale, tigăi și ustensile.
„Salut, Mihai, nu te-am văzut niciodată spălând vase,” am glumit eu sprijinindu-mă de tocul ușii și observându-l.
Mihai s-a uitat în sus, puțin surprins, apoi a zâmbit ironic. „Da, ei bine, Sofia e prinsă cu noul ei serial și asta,” a gesticulat el către haosul din jurul lui, „a început să scape de sub control. M-am gândit să ajut să curăț înainte să devină un pericol biologic.”
Am râs și am întrebat: „Totul e bine între voi doi? Pariți puțin dezorientați.”
El a oftat, frecând o tavă de caserolă deosebit de încăpățânată. „Cred că pur și simplu nu mai suntem pe aceeași lungime de undă în ultima vreme. Ea e prinsă cu serialele ei, iar eu am fost ocupat cu munca. Nu prea mai vorbim mult și când o facem, e despre chestii ca asta,” a spus el, dând din cap spre grămada de vase.
Conversația s-a oprit în timp ce Mihai își continua treaba. Sunetul frecatului umplea bucătăria, amestecat cu dialogul îndepărtat din serialul Sofiei. După câteva minute, el a clătit ultima farfurie și și-a uscat mâinile, expresia lui fiind mai sumbră decât atunci când intrasem.
„Știi, Radu, m-am gândit că spălarea acestor vase ar putea face lucrurile puțin mai bune, să-i arăt că încerc. Dar simt că e doar… nu știu, insuficient?” Vocea lui s-a stins, plină de un amestec de neputință și resemnare.
Nu știam ce să spun. Era clar că problemele dintre ei erau mai adânci decât o chiuvetă plină de vase murdare. Pe măsură ce am părăsit casa lor în acea seară, imaginea lui Mihai stând singur în bucătărie mi-a rămas în minte. Era un memento dureros despre cum gesturile mici, adesea intenționate ca soluții, pot uneori să evidențieze diviziuni mai mari.
Drumul înapoi spre casă părea mai lung decât de obicei, aerul rece făcând puțin pentru a limpezi gândurile grele despre căsnicia tulburată a prietenului meu. Părea că încercând să curețe un mic dezordine, Mihai descoperise una mult mai mare și mă întrebam dacă vor reuși vreodată să-și găsească drumul înapoi unul către celălalt sau dacă distanța dintre ei, ca grămada de vase, va continua să crească.